Concerten (terugblik)

 • 2023 – Kerstconcert

  Onder leiding van de nieuwe dirigent Ron Strik zong het koor kerstklassiekers en andere gevarieerde muziek die bij de kerst past. Als gasten zorgden Isabel Negrín López op piano en Fátima Hernández Silva op viool voor afwisselende intermezzo’s. Isabel Negrín begeleidde ook het koor. Als slotstuk zong het koor samen met beide gastmusici het prachtige Ave Maria van componist Caccini.

  Klik hier voor meer foto’s van dit concert.


 • 2023 – Kerstconcert
  2023 – Kerstconcert in de Broeker Kerk Gastmusici: Isabel Negrín López (piano) en Fátima Hernández Silva (viool) 17 december 2023 Onder leiding van de nieuwe dirigent Ron Strik zong het koor kerstklassiekers en andere gevarieerde muziek die […]
 • 2022 – Kerstconcert met Projectkoor Edam
  18 december 2022 | aanvang 12.30 uur Na een gedwongen pauze van twee jaar konden we ons publiek weer welkom heten bij ons traditionele kerstconcert. En ons koor bestond 130 jaar! Twee goede redenen dus om een […]
 • 2019 – Kerstconcert met Het Breedkoor
  Mooie muziek, een warme sfeer, kaarslicht en kerstbrood… traditiegetrouw gingen in de Broeker Kerk de kaarsen weer aan voor ons kerstconcert. Klassiek en af en toe wat lichter: zo kun je de muziek van ons koor omschrijven […]
 • 2019 – Voorjaarsconcert (moederdag) met Cecile Roovers
  Het eerste concert met de nieuwe dirigent Joep van der Oord. Maar ook het laatste met pianiste Corrien van Dam, die ons koor sinds 2005 op de piano begeleidde. Met dit concert namen we afscheid van Corrien. […]
 • 2018 – Kerstconcert met het Edams Mannenkoor
  Het Edams Mannenkoor ‘Excelsior’ was deze keer bij ons te gast. Beide koren zongen een gevarieerde keuze van meer en minder bekende liederen. Muziek die helemaal paste bij de warme kerstsfeer in de Broeker Kerk. Als een […]

Jubileumconcert: ‘The Winter Rose’

Poster kerstconcertHet kerstconcert op 17 december 2017 was het sluitstuk van ons 125-jarig jubileum. Op het programma stond ‘The Winter Rose’ van de Amerikaanse componist Joseph Martin. Een feestelijke kerstcantate, die nog maar zelden eerder in Nederland te horen was.

Luister hier naar onze uitvoering van The Winter Rose.

De kerstcantate ‘The Winter Rose’ van de Amerikaanse Joseph Martin is vol afwisseling: van vrolijke, snelle liederen tot een verstild wiegenlied. Het is muziek die helemaal past bij ons koor, dat altijd streeft naar een balans tussen klassieke en wat lichtere muziek.

Kerstverhaal
In ‘The Winter Rose’ heeft de componist het klassieke kerstverhaal verweven met de legende over de roos die in de winter bloeit. Het bekende kerstlied ‘Es ist ein Ros’ entsprungen’ vertelt hierover. De componist laat deze prachtige, klassieke melodie in verschillende variaties terugkomen. Maar ook andere kerstliederen komen in de cantate voorbij, zowel nieuw gecomponeerde als traditionele.

Solisten en orkest
Solisten waren de sopraan Andrea Vos en bariton Yan Bijpost, verteller was Hilda Raasing. Voor de begeleiding was een speciaal ensemble samengesteld.

Voorafgaand aan ‘The Winter Rose’ zongen koor en solisten gevarieerde kerstliederen uit alle tijden. Ze werden daarbij begeleid door Corrien van Dam.

 

Voorjaar 2017: Diner ChantantFlyer_Diner Chantant

In 2017 bestond ons koor 125 jaar. De jubileumviering ging op 23 april van start met een ‘Diner Chantant’. Het publiek kreeg een combinatie voorgeschoteld van mooie muziek en een stijlvol driegangendiner.

Tussen de gangen door zong het koor muziek uit het verleden en het heden, in verschillende stijlen, van klassiek en ingetogen tot eigentijds en vrolijk. Muziek, kortom, die klonk als een veelzijdig menu. Voor dit speciale jubileumconcert werd het koor aangevuld met mezzosopraan Cecile Roovers.

En wat dat menu betreft: onze dorpsgenote Marieke Kuen zorgde voor de catering. Het resultaat was een heerlijk driegangendiner aan feestelijk gedekte tafels in de Broeker kerk.

Kerst 2016: Missa Brevis van Jacob de Haan

Flyer kerstconcert Broeker koorOp zondag 18 december 2016 zong het Gemengd Koor Broek in Waterland samen met het koor Sint Caecilia in de sfeervolle Broeker kerk.

Tijdens dit kerstconcert liet het Broeker koor meer en minder bekende kerstliederen klinken. Het koor zong liederen die al in de middeleeuwen te horen waren, maar ook mooie eigentijdse muziek. Soms onbekende pareltjes, maar ook kwamen er bekende evergreens voorbij.

Er stond ook een langer muziekstuk op het programma, de Missa Brevis van componist Jacob de Haan. Dit is een licht klassieke mis, die wat sfeer betreft helemaal bij de kerst past. Het Broeker koor zong de Missa Brevis samen met het gemengd koor Sint Caecilia uit Monnickendam en dat betekende een groots koorgeluid.

Het Caeciliakoor, dat net als het Broeker koor onder leiding stond van Gerarda Bloem, liet  ook zelf verschillende kerstliederen horen. Corrien van Dam en Rob de Jong begeleidden beide koren op de vleugel.

 

Kerst 2015: met De Zangertjes van Volendam

Poster_2015_kerstconcertZondag 20 december brachten we onze toehoorders in de Broeker kerk in de kerststemming met twee bijzondere gasten, het koor ‘De Zangertjes van Volendam’ en een marimba-ensemble.

In de sfeervolle Broeker kerk zong ons koor een brede variatie kerstliederen, soms gedragen van sfeer, dan weer vrolijk: van een weinig gehoorde middeleeuwse versie van ‘In dulci jubilo’ tot het bekende ‘Mistletoe and Wine’ uit de 20e eeuw. Ook liederen van bekende componisten zoals Sibelius en Schubert stonden op het programma.

De Zangertjes van Volendam
Dit koor (dirigent Juliette Besijn) bestaat uit zo’n 50 kinderen en 15 mannen. Zij zingen ongeveer alles wat een koor over het algemeen zingt: kleine en grote muziekwerken voor kerk en concertzaal, muziek van de middeleeuwen tot vandaag. Tijdens ons concert zongen zij bekende liederen zoals ‘The Little Drummer Boy’ en ‘Herders hij is geboren’, maar ook minder bekende arrangementen van de Engelse componist John Rutter.

Marimba’s
Peter-Jan Schilder, Margreet Mossel en Liana de Groot vormen samen een marimba-ensemble dat een tweetal intermezzo’s verzorgde.

 

Voorjaar 2015: ‘Menu Musicale’

flyer Menu MusicaleEen eetbare muziekverrassing!  De Broeker kerk werd omgetoverd tot een restaurant waar het publiek een muzikaal menu kreeg voorgeschoteld, compleet met bijpassende hapjes.

Zingen over eten en drinken: wat kan er leuker zijn? Al sinds de middeleeuwen laten componisten zich inspireren door hun dagelijks voedsel en het bijbehorende geestrijk vocht. Ons koor zong in dit concert een keuze uit de koormuziek die dat heeft opgeleverd. Van serieuze kerkmuziek zoals ‘Panis Angelicus’ tot een Kartoffelkantate, van oude en nieuwe drinkliederen tot een heuse banketfuga. ‘Music is the Food of Love’, aldus Shakespeare, en ook dat lieten we horen.

Méér dan muziek
Tijdens het concert lieten we het publiek méér proeven dan muziek alleen, er werden ook bijpassende hapjes geserveerd door eveneens bijpassende bediening. Speciaal voor deze gelegenheid was daarvoor een bijzonder team opgetrommeld, dat op een luchtige manier zijn beste beentje voorzette.

 

Kerst 2014: ‘Missa Diversa’201412_screenprint

In de Broeker kerk zongen wij een nieuw samengestelde mis met de mooiste muziek van eerdere jaren.

Ook al zijn wij geen kerkkoor, toch is het altijd een feest om mooie kerkmuziek te zingen. Zo zongen wij in eerdere jaren diverse missen. Na afloop van het concert verdwijnt de bladmuziek doorgaans met weemoed in de kast, want eigenlijk zouden we die mooie muziek graag nog eens willen zingen… Zo ontstond het idee om deze keer de mooiste delen van die eerder gezongen missen te bundelen tot een ‘Missa Diversa’.

Ons kerstconcert zou niet compleet zijn zonder diverse meer of minder bekende ‘losse’ kerstliederen en ook deze keer hebben we daarvan een gevarieerde keuze laten horen.

Gemengd koor Sint Caecilia uit Monnickendam was onze partner bij dit kerstconcert. Bariton Yan Bijpost was als solist te horen en Annet de Gier uit ons dorp speelde als intermezzo op de dwarsfluit. Corrien van Dam en Frank Keijzer namen de begeleiding voor hun rekening.

 

Kerst 2013:  WeihnachtsoratoriumKerstconcert 2013 met Baarns mannenkoor

Het Weihnachtsoratorium van de Duitse componist Heinrich Fidelis Müller stond deze keer centraal.

Speciale samenwerking met het Baarns Mannen Koor leverde deze keer een koor op van maar liefst zo’n 60 zangers en zangeressen! De sopraanpartij werd gezongen door onze ‘Waterlandse’ Wiebke Göetjes, de tenorpartij door Matthijs Frankena; voor de begeleiding tekende organist Wim Dijkstra.

Voorafgaand aan het Weihnachtsoratorium lieten beide koren en sopraan Wiebke Göetjes een keuze van meer en minder bekende liederen horen. Corrien van Dam begeleidde het koor daarbij op de piano.

 

Kerst 2012: Boheemse kerst

In 2012 stond ons kerstconcert in het teken van de Tsjechische kerstmis van componist Jakub Jan Ryba. Het was tevens het slotaccoord van de viering van het 120-jarig bestaan van ons koor.

De Boheemse Herdersmis (Čzeská mše vánoční), zoals hij poster Boheemse kerst officieel heet, is in Tsjechië heel populair. Ryba vatte het kerstverhaal op eenvoudige, volkse en toegankelijke manier in de muziek. Plaats van handeling is niet Jezus’ geboortestreek, maar het met sneeuw bedekte Bohemen. Het is een mis, maar de muziek geeft je niet het gevoel in een liturgische dienst beland te zijn.

Het werk van Ryba (1765-1815) werd beïnvloed door Mozart, maar zijn harmonieën hebben ook een onmiskenbaar Tsjechisch karakter. Sommige passages zijn heel teder, andere juist speels. De muziek boeit ook door het spel van dialogen tussen mannen- en vrouwenstemmen, tussen koor en solisten.

Ons koor werd bij deze gelegenheid aangevuld met leden van het Baarns Mannenkoor. We gingen de uitdaging aan om de mis ook daadwerkelijk in het Tsjechisch te zingen, om zo de sfeer goed tot zijn recht te laten komen. Tenor Matthijs Franken en bas/bariton Yan Bijpost zongen de solopartijen en Wim Dijkstra zorgde voor een sprankelende orgelbegeleiding.

Tijdens het concert zong het koor ook enkele meer en minder bekende kerstliederen uit verschillende windstreken, begeleid op de piano door Corrien van Dam.

 

Voorjaar 2012, Lustrumconcert ‘Langs de waterkant’poster lustrumconcert

In 2012 bestond ons koor 120 jaar, en dat vierden we met een bijzonder concert samen met Fanfarekorps Zuiderwoude en het Baarns Mannenkoor.

In het programma stond het thema ‘Water’ centraal. Tijdens het concert passeerden rivieren, wereldzeeën, beekjes maar ook onze eigen Waterlandse sloten en meertjes de revue. Vissers, geliefden maar ook drenkelingen worden door de beide koren bezongen. In de muziek van Fanfarekorps Zuiderwoude ging het over zeilschepen en verre zeereizen. Zo ontstond  een programma van klassiek (Brahms, Grieg) tot eigentijds (Simon & Garfunkel), van ernstig tot luchtig.

 

2011: Kerstconcert met sopraan Wiebke Goëtjes

In dit kerstconcert stond het Weihnachtsoratorium van de Duitse componist Müller entraal. Behalve sopraan Wiebke Goëtjes werkten ook andere solisten en organist Wim Dijkstra mee. 

Het Weihnachtsoratorium van Heinrich Fidelis Müller (1897) omvat bijna het complete kerstevangelie. Het muziekwerk is doortrokken van de geest van het traditionele Duitse kerstlied. De componist verwerkte er verschillende oude, bekende en krachtige kerstliederen in. De warme, harmonische klanken maken van dit oratorium een echt sfeerstuk. Kortom: een werk dat de mensen helemaal in de kerst­stemming bracht.

Na de pauze zongen koor en solisten een keuze uit meer en minder bekende kerstliederen.

 

2011:  Voorjaarsconcert

Samen met de Troet Town Singers uit Monnickendam.

Voor dit middagconcert was een gevarieerd programma gekozen. Het werd een muzikale reis door de eeuwen heen, van klassiek tot pop, van Schubert tot U2. In al deze muziek draaide het om één thema: de liefde.

Presentator Henk John bracht onder woorden hoe het Broeker koor de liefde in al zijn verschillende vormen bezingt, bijvoorbeeld in de klassieke Zigeunerlieder van Brahms of in het bekende die Forelle van Schubert. Maar ook in recentere koorwerken, zoals in een eigentijdse bewerking van Beethovens vijfde symfonie en in liederen die wereldberoemd werden nadat popsterren zoals Elvis Presley, Cat Stevens en Sting ze zongen. Het koor werd op de piano begeleid door Corrien van Dam.

 

2010: Kerstconcert

Met het Edams Mannenkoor Excelsior.

Mooie muziek, kaarslicht en kerstbrood… alle ingrediënten voor een sfeervol concert waren aanwezig. Ons koor begon het concert met de Missa Brevis van Michael Haydn. Deze korte mis past heel mooi bij de kerstsfeer. Vervolgens zong het koor een variatie van kerstliederen. Van bekende liederen zoals ‘Es ist ein Ros entsprungen’ tot minder bekende zoals ‘Uns ist ein Kind geborn’. Ook stonden delen uit Müller’s Weihnachts-Oratorium en de Tsjechische kerstmis van Ryba op het programma.